HISTORIA

THE STORY OF VAUHTI

Vauhti grundades ursprungligen av den finska skidmästaren Mr. Eetu Niska som uppfann Salaisuus vax 1912 (Salaisuus betyder hemlighet på finska).

Arvet från Eetu Niska uppehölls av Aulis Tolsa på 1930-talet. Aulis hade även han passion för skidåkning och utvecklade tillverkningsprocessen. Huvudråvaran var tjära och alla andra viktiga ingredienser i vallan kom även dom från den finska naturen.

Samarbetet mellan Vauhti och världens främsta skidåkare var den viktigaste delen i utvecklingsarbetet i slutet av 1960-talet. Alla de berömda namnen i Norden deltog i produktutvecklingen genom att erbjuda viktig information.

1991

Olympiskmedaljör in Längdskidåkaren Mr. Aki Karvonen förvärvade Vauhti efter Tolsa’s pensionering. Karvonens huvudfokus var att tillverka världens bästa vallor. Han inledde ett sammarbete med VTT, Tekniska forskningscentret i Filand, för att mordenisera produktsortiment. Det blev grunden för Vauhti Wax Technology.

2014

Var året för Vauhti’s nästa århundrade på Vauhti’s historiska tidslinje. Vårt mål är att ständigt förbättra vallorna och ta verksamheten till nästa nivå. PhD Esa Puukilainen anställdes som chef över R&D för att stärka den tekniska kunskapen.

2015

Investerade Vauhti stora summor i produktionsaläggningarna vid fabriken i Joensuu. Ny automatiserad produktionslinje för både flytande- och fasta paraffiner installerades.

2016

Startade Vauhti ett gemensamt forskningsprojet tillsammans med Nokian Tyres och Östra Finlands universitet för att garantera den senast kunskapen om produktutveckling med målet att driva inovationer till nästa nivå. Skin Ski Cleaner och Skin Ski Care-produkterna utvecklades och lanserades. Under 2019 beviljades patent för dessa unika produkter.

2017

Inledde Vauhti och världens största skidtillverkare Fischer Sports GmbH ett sammarbete genom att exklusivt tillverka en Fischer Easy Care & Wax Line-kollektion.

2018

Investerade Vauhti i ytterligare en buteljeringslinje för de flytande vallorna, vilket garanterar en produktionskapacitet upp till 12.000 flaskor om dagen.

2019

Vauhti’s långsiktiga och systematiska produktutveckling för att hitta nya råvaror som ersättare för fluor slutade framgångsrikt med patentansökan och lansering av den fluorfria kollektionen PURE.

2020

Vauhti Sport & Medi börjar producera handsprit för att begränsa smittspridningen av Covid-19.